Kritické železničné priecestie v Ružinove možno dostane nadchod

22.11.2012 Bratislava

Bratislava 22. novembra (TASR) – Hlavné mesto chce riešiť kritické železničné priecestie v bratislavskej Trnávke, kde od roku 2005 vyhaslo už 14 ľudských životov. Mestskí poslanci dnes vzali na vedomie dve petície pod názvom Ľudia pre ľudí s takmer 5700 podpismi a požiadali primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD), aby vyčíslil, koľko bude stáť vybudovanie dvoch mimoúrovňových priechodov.

Petíciu rozbehla Beáta Šoltýsová, ktorej pred vyše dvoma rokmi zomrel na neprehľadnom a nechránenom priecestí pätnásťročný syn Igor. Nebol však prvou obeťou, cez úsek si skracovalo cestu množstvo ľudí a mnohí to neprežili. Matka preto predložila petície s podpismi, ktoré začali zbierať ešte v roku 2010. "Oslovovali sme školy, pomohla nám aj farnosť Jána Bosca, nákupné centrá," opisovala.

V petíciách žiadajú signatári vybudovať dva mimoúrovňové priechody pri Ivánskej ceste, riešiť neprehľadnú dopravu na priecestí aj hluk. Šoltýsová chce takto ochrániť obyvateľov sídlisk na Trnávke a Ostredkoch. "Bohužiaľ, tým, že nemajú vhodný priechod, musia využívať túto železničnú trať na to, aby sa dostali k svojim blízkym, do nákupných centier, za kultúrou. Petíciou chceme upozorniť na bezpečnosť, ktorá tam naozaj nie je," poznamenala Šoltýsová.

Podľa nej sa od posledného nešťastia na železničnom priechode situácia prestala vyvíjať pozitívnym smerom. "Zákon o dráhach pritom hovorí, že pri akejkoľvek rekonštrukcii alebo modernizácii trate je od roku 2010 nutné vybudovať mimoúrovňové priechody."

Matka už oslovila mestskú časť Ružinov aj železnice. Projekty na výstavbu prechodu podľa nej existujú, ale nikdy neboli zrealizované. "Z akých dôvodov, to už nechám na kompetentných, ktorí v tej dobe rozhodovali. Projekty sú, už len vziať to riešenie do ruky," dodala.

Zastupiteľstvo musí rokovať o každej petícii, ktorá má viac ako 3000 podpisov. Mesto na vybudovanie priechodov ale peniaze nemá. Podľa prijatého uznesenia sa však má vyčísliť, koľko budú stáť dva mimoúrovňové priechody v lokalite Ostredky-Trnávka a Ostredky pri nákupnom centre KIKA a tiež, koľko treba na cestnú svetelnú signalizáciu Ivanská-Vrakunská-Trnavská cesta.

"Hovoríme o troch objektoch. Jeden, ktorý by riešil križovatku, ďalší, ktorý by sa dotkol podzemného podchodu popod trať a ďalší, ktorý by bol mimoúrovňovým priechodom ponad trať," povedal po rokovaní primátor Ftáčnik.

Materiál chce poslancom predložiť na aprílové rokovanie zastupiteľstva. "Zazneli tu informácie, že to nie sú lacné riešenia, takže ja nie som v tejto chvíli optimista, že by sme v tomto volebnom období vedeli zásadne pohnúť ten problém dopredu. Ale keby sme urobili prípravné kroky, projektovú dokumentáciu, tak sme určite bližšie k riešeniu, ako keď budeme len hovoriť - nedá sa, lebo nemáme peniaze. Ten problém má 15 rokov," pripomenul.

Primátor avizoval, že mesto bude oslovovať partnerov, napríklad železnice či ministerstvo dopravy, ale aj nákupné centrá, aby mestu pomohli priechod vybudovať.
 

Vyberte región